tirsdag 25. september 2012

Meningers mot - hvordan formulere et leserbrevNu i 2012 er det mange måter å lufte sitt begredelige tankegods på. For eksempel via blogger (nuvel) eller kjedelige samtaler. De iblant oss med minst håndbagasje har fine ventiler i kommentarfeltene hos Dagbladet eller Hegnar Media, og forskning viser at samfunnet gjennom dette sparer milliarder i utgifter årlig i elektrosjokkbehandling. Det er hyggelig.

Men de gamle er eldst. Leserbrevsiden i Verdens Gang er en utmerket introduksjon til norsk tankesett, og burde deles ut i oversatt utgave til romfolk, polske håndtverkere, svenske servitører, thaibruder og andre som søker lykken i vårt land. Eller "verdens rikeste land", som det heter i VG. Kanskje riktig formulert, hvis det er snakk om penger. Overhodet ikke, hvis det er snakk om noe annet.

De viktigste gjengangerne å gjøre seg kjent med :

1) Kunnskapsløshet. Dette er nærmest en forutsetning for å delta i debatten. De siste dagene har for eksempel flere av innleggene syrlig stilt spørsmål ved hvordan fru Strøm-Erichsen kan greie jobben som forsvarsminister når hun åpenbart ikke var kompetent til helseministerjobben. Samtlige av innleggsforfatterne må ha ligget i koma fra 2005 til 2009 under Strøm-Erichsens siste ministergjerning i forsvarsdepartementet.

2) Heftig klisjébruk. Ethvert innlegg innenfor tradisjonen bør inkludere opptil flere av disse formuleringene:
- "Verdens rikeste land"
- "Herr Stoltenberg" (signaliserer avstand - at politikere er pamper med høyt selvbilde, mens man selv er en enkel sjel uten store krav. Mye av dette kan samsvare med virkeligheten, men innleggsforfatterens krav er som regel urimelige).
- "Det er bedre forhold i fengsel enn på sykehjem."
- "Det er bedre forhold i fjøs enn på sykehjem."
- "Avskaff radio, det er bare bråk og folk som ler av seg selv."
- "Slutt med reklame midt i filmen!"
- (...) NAV (...) (-fyll inn hva som helst)
- Få tilbake Knut Borge!

3) Det viktigste er selvsagt avslutningen: "Jeg bare spør."

Hvis De faktisk innehar en blanding av empirisk kunnskap og formuleringsevne utover barneskolenivå (og i tillegg er fristet til å snakke over hodet på folk som uansett ikke bryr seg) kan vi istedet anbefale et innlegg i Morgenbladet. Lykke til!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar